Over mij

Welkom op mijn blog.

Mijn naam is Ewald van der Hoop. Ik ben dit blog begonnen om mijn verdieping in de Chinese Geneeskunde bij te houden.

Zodra je wat ouder wordt, merk je dat gezondheid niet meer vanzelfsprekend is. Maar wat veroorzaakt ziekte? En hoe kun je gezond blijven?

Zonder afbreuk te willen doen aan de Westerse geneeskunde, komt mij deze erg als symptoombestrijding over en vooral gericht op het voorschrijven van medicijnen.

In de Chinese geneeskunde draait alles om evenwicht

Gezondheid is evenwicht, volgens de Chinezen. Evenwicht is voor elk mens iets anders. Het ontstaat in samenhang met je omgeving; daar ben je immers onlosmakelijk mee verbonden.

De Chinese geneeskunde beziet jou als mens in z’n geheel, inclusief de omgeving van je dagelijkse leven. Het is een praktisch systeem dat verbanden legt die we in het westen niet kennen.

Een diagnose a.h.v. Chinese geneeskunde is ook nooit uitsluitend een fysieke diagnose. Je psyche, je emoties, familiegeschiedenis, leefomstandigheden, het zijn allemaal aspecten die deel uitmaken van een Chinese diagnose.

Dit blog gebruik ik als ondersteuning bij mijn zoektocht. Om de kennis die ik vanuit verschillende boeken opdoe samen te voegen. De blogs die ik schrijf zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:

  • Gezondheid volgens TCM (Traditional Chinese Medicine)
  • Chi Kung en Qi Gong
  • Voeding en recepten

Naast deze zoektocht voor mezelf, hoop ik ook anderen hiermee ook van dienst te kunnen zijn.